fbpx

Ακμή στην πλάτη και τους ώμους – Τρόποι αντιμετώπισης

Ακμή στην πλάτη και τους ώμους

Αν σας πούμε να σκεφτείτε ένα ενοχλητικό δερματικό πρόβλημα που σας κάνει να νιώθετε άβολα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σκεφτείτε την ακμή. Τα πιο συχνά σημεία εμφάνισης ακμής είναι το πρόσωπο, το στήθος, η μέση, η πλάτη και οι ώμοι. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στην ακμή στην πλάτη και τους ώμους.

Αν και η ακμή είναι συνήθης πάθηση της εφηβείας, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 20% των περιπτώσεων ακμής απασχολεί ενήλικες. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις παγκοσμίως, ενώ εν μέσω πανδημίας είχαμε εμφάνιση του φαινομένου Mascne, της ακμής που οφείλεται στην έντονη χρήση μάσκας.

Ας δούμε, λοιπόν, τώρα τις αιτίες και τους τρόπους για να ελέγξετε και να αντιμετωπίσετε την ακμή στην πλάτη και τους ώμους.

Γενικές αιτίες ακμής

Οι αιτίες της ακμής, εν γένει, δεν είναι πλήρως ξεκάθαρες. Έχουν εντοπιστεί, όμως, αρκετοί λόγοι που την ενεργοποιούν.

Αν και αναφέρονται συχνά ως παράγοντες που δημιουργούν ακμή, και ειδικά την ακμή στην πλάτη και τους ώμους, η κακή διατροφή ή η κακή υγιεινή δεν είναι οι μόνες αιτίες εμφάνισής της. Ωστόσο, παίζουν όντως κάποιο ρόλο.

Οι πιο συχνές αιτίες ακμής είναι:

  • Ορμόνες – Ειδικά η αύξηση της τεστοστερόνης που βλέπουμε στην εφηβεία και στα δύο φύλα, η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.
  • Μικροοργανισμοί – Ορισμένα βακτήρια δημιουργούν υπερβολική ποσότητα σμήγματος, η οποία φράσει τους θύλακες των τριχών που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Κληρονομικότητα – Αν οι γονείς σας είχαν ακμή, τότε πιο πιθανό είναι πως θα εμφανίσετε κι εσείς κάποια στιγμή στη ζωή σας.
  • Στρες οργανισμού – Η αιτία αυτή συνδέεται περισσότερο με τις αλλαγές στο σώμα μας, όπως συμβαίνει στην έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη.
  • Αγωγή – Ορισμένα φάρμακα, όπως στεροειδή, αντικαταθλιπτικά και ψυχοτροπικά, μπορεί να πυροδοτούν εξάρσεις ακμής.

Γιατί εμφανίζεται ακμή στην πλάτη και στους ώμους

Για να κατανοήσετε πλήρως τους λόγους που εμφανίζεται η ακμή στην πλάτη και τους ώμους, πρέπει να κατανοήσετε τον γενικό λόγο που η ακμή κάνει την εμφάνισή της, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Σύμφωνα με τον NHS, η ακμή προκαλείται όταν φράσσονται οι μικροσκοπικοί πόροι στο δέρμα, γνωστοί και ως τριχοθυλάκια.

Πιο συγκεκριμένα, στην ακμή, οι σμηγματογόνοι αδένες κατά την έξαρση, παράγουν σμήγμα, το οποίο μαζί με τα νεκρά κύτταρα φράσσουν τα θυλάκια του δέρματος.

Η ακμή στην πλάτη και τους ώμους, γνωστή και ως “bacne“, είναι σύνηθες φαινόμενο στους ενήλικες και ένα αρκετά ενοχλητικό είδος ακμής.

Η πλάτη και οι ώμοι δημιουργούν ένα καλό κλίμα για την εμφάνιση της bacne, μιας και συσσωρεύουν νεκρά κύτταρα δέρματος, σμήγματος και κοινών βακτηρίων του δέρματος.

Γι’ αυτό και είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που κάνουν γυμναστική ή κάποιο άθλημα, ή γενικότερα ασχολούνται με δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση και πολύ συχνά τριβή με αθλητικό ρουχισμό που δεν “αναπνέει”.

Ακμή στην πλάτη και τους ώμους – Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης ακμής, για κάθε μέρος σώματος. Η θεραπεία ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνει από έναν καλό καθαρισμό του δέρματος μέχρι και ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της ακμής για την πλάτη και τους ώμους, εξαρτώνται από το πόσο εκτεταμένη είναι η έξαρση. Να έχετε όμως κατά νου ότι ανάλογα με την ένταση και το μέγεθος του προβλήματος, η βελτίωση μπορεί να αργήσει να φανεί.

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας για να σας βοηθήσουμε

Αντιμετωπίστε την ακμή ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Προσέξτε τη διατροφή σας

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε κάθε είδους δερματική πάθηση. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το φαγητό από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει ακμή πλάτης και ώμου, αλλά μπορεί να παίξει ρόλο στην ένταση της έξαρσης.

Τροφές που μπορείτε να ελαττώσετε είναι:

  • το γάλα
  • οι υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτες, ρύζι)
  • η ζάχαρη
  • η σοκολάτα
  • τα τηγανητά

Τροφές που θα βοηθήσουν τον οργανισμό και το δέρμα σας να αντιμετωπίσει την ακμή, είναι αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά), διότι βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και κατα συνέπεια στον έλεγχο της ακμής. Κατάλληλα είναι επίσης τα ψάρια όπως ο σολομός, που είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά, και οι ξηροί καρποί όπως το αμύγδαλο και το φιστίκι.

Επιλέξτε το σωστό αντηλιακό

Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για το δέρμα. Ακόμα και για το δέρμα που έχει ακμή στην πλάτη και τους ώμους. Πρέπει λοιπόν να δώσετε δέουσα προσοχή στην επιλογή αντηλιακού, γιατί η ζέστη και η ηλιακή ακτινοβολία ταλαιπωρούν ένα ήδη ερεθισμένο δέρμα.

Ωστόσο, ένα πολύ λιπαρό ηλιακό μπορεί να μη βοηθήσει την πλάτη ή τους ώμους σας. Γι’ αυτό να προτιμάτε αντηλιακά που είναι ελαφριά για το δέρμα και δεν περιέχουν έλαια.

Φορέστε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα

Τα ελαφριά βαμβακερά ρούχα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες υγρασίας, και να αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.

Ειδικά όσοι κάνουν κάποιο άθλημα ή έντονες γυμναστηριακές ασκήσεις, πρέπει να σκουπίζουν συχνά τον ιδρώτα τους, και σίγουρα να προτιμούν βαμβακερά ρούχα, έτσι ώστε να μην μένει το δέρμα βρεγμένο φράσσοντας τους πόρους.

Χρησιμοποιήστε είδη καθαρισμού για αντιμετώπιση της ακμής

Η φροντίδα του δέρματος είναι κάτι που πρέπει να γίνει συνήθεια, ειδικά για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Η συχνή αλλά με μέτρο πλύση των σημείων που φέρουν εξάρσεις ακμής με ένα απαλό scrub απολέπισης, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Όταν αυτό γίνεται σε συνδυασμό με την κατάλληλη κρέμα ή τζελ για αντιμετώπιση της ακμής, η ακμή μπορεί σταδιακά να εξαφανιστεί.

Μιλήστε με το γιατρό σας

Για κάθε τι που αφορά την υγεία σας, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή τον δερματολόγο σας. Κάθε οργανισμός, και κατ’ επέκταση κάθε δέρμα, είναι τελείως ξεχωριστό και μοναδικό.

Αν και υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες αντιμετώπισης ακμής στην πλάτη και τους ώμους, πάντα θα πρέπει να απευθύνεστε σε έναν ειδικό. Αυτός θα σας δώσει επιστημονικά εμπεριστατωμένη λύση, τόσο για τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως να χρειαστείτε, όσο και για τα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σας.


Στην Chic & Beauty στοχεύουμε στην ευεξία, την υγεία και την ομορφιά κάθε τύπου γυναικείου ή αντρικού δέρματος. Γι’ αυτό και διαθέτουμε εξειδικευμένο προσωπικό, με την κατάλληλη εμπειρία και κατάρτιση, που θα σας βοηθήσει να απαλλαχτείτε από μια ενοχλητική πάθηση όπως είναι η ακμή, όπου κι αν την εμφανίζετε.

Διαλέξτε την υγεία του δέρματός σας και επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για την ακμή και να αρχίσετε την κατάλληλη περιποίηση.

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για περισσότερα tips, προσφορές και πακέτα. Ακολουθήστε μας στο Facebook ή το Instagram.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *